Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας συνάντηση της Αναπληρώτριας Προέδρου της Επιτροπής Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών, κας Μαρίας Κωνσταντίνου και του Γραμματέα της Επιτροπής Νικόλα Κυριακίδη, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτο και το Διευθυντή Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστήριου Κύπρου, κ. Γιώργο Ερωτοκρίτου.
Σύμφωνα με την ανάρτηση της Επιτροπής σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανταλλάχθηκαν, ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από τον τομέα της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων :
Σε δηλώσεις του στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ο κ. Νικόλας Κυριακίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών, αναφέρει όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις του:
“Σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπή Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξηγήσαμε στον έντιμο κο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κο Μύρωνα Νικολάτο και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου κο Γιώργο Ερωτοκρίτου τον νεοσύστατο θεσμό της Παράλληλης Βουλής, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2019 με εισήγηση του Προέδρου της Βουλής και έχει σκοπό να μεταφέρει εισηγήσεις από τεχνοκράτες στον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια στους βουλευτές, είτε για αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας είτε για θέσπιση νέων νομοθεσιών.
Στην Επιτροπή Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών, στην οποία η κα Μαρία Κωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος και εγώ Γραμματέας, είναι μέλη, αρκετοί ακαδημαϊκοί από τα περισσότερα κυπριακά πανεπιστήμια και πολλοί άλλοι επαγγελματίες.
Απο πλευράς Ανωτάτου Δικαστηρίου ενημερωθήκαμε για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, οι οποίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Αναλάβαμε να συμπεριλάβουμε στις εισηγήσεις μας το θεμελιώδες πρόβλημα ότι ο προϋπολογισμός της δικαιοσύνης στην Κύπρο παραμένει ο πιο χαμηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην κατανομή του, δεν έχει λόγο η δικαστική εξουσία και ταυτόχρονα η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες στην Κύπρο σε αριθμό δικαστών σε αναλογία πληθυσμού. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας το επόμενο διάστημα με άλλους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Γενικού Εισαγγελέα και βουλευτών προκειμένου να διαμορφώσουμε τις τελικές μας εισηγήσεις.
Στη συνέχεια ανάφερα στους κκ Νικολάτο και Ερωτοκρίτου για τη Μονάδα Δικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, της οποίας προΐσταμαι μαζί με την Δρ Άννα Πλεύρη. Η Μονάδα δημιουργήθηκε το 2019 στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ερευνητικών κέντρων διεθνώς και έχει σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα του δικονομικού δικαίου και ταυτόχρονα να παράξει έρευνα και εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις.
Γενικότερα, η άποψή μου είναι ότι στην Κύπρο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα πανεπιστήμια να είναι πιο ενεργά και να μπορούν να συνδράμουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς.”